מאזן אקטוארי עבור חברת ביטוח או קרן פנסיה, מציג את הנכסים שלהם לעומת ההתחייבויות למבוטחים שלהן. הנכסים כוללים גם הכנסות עתידיות מדמי הביטוח. כאשר הנכסים גדולים מהתחייבויות – זהו עודף אקטוארי, וההיפך זהו גירעון אקטוארי, וכאשר הם שווים, זהו איזון אקטוארי. קרן פנסיה (שלא כמו ביטוח מנהלים – שבה החוזה הוא בין המבוטח לבין החברה המבטחת) מתנהלת על ידי ערבות הדדית בין העמיתים כאשר יש גירעון אקטוארי, מממנים העמיתים את העלויות הנוספות על ידי הפחתת התשואה. כאשר יש עודף אקטוארי התשואה גדלה. המנגנון הזה נועד להבטיח כי עודף או גירעון שנוצרו בקרן, לא ייצברו לאורך זמן
קרן פנסיה, מקבלת מהעמיתים שלהם דמי גמולים בכל חודש ובתמורה לכך מבטיחה להם קצבת פנסיה חודשית לכל ימי חייהם במקרה שפרשו מעבודה כאשר הגיעו אל גיל הפרישה, או שפרשו בשל נכות. כמו כן מבטיחה קצבת פנסיה חודשית לשארים. אלה משפיעים על המאזן האקטוארי של קרן הפנסיה.
ההכנסה מדמי התגמולים שמשלמים העמיתים, מושפעת משינוי מספר העמיתים וכן מגובה השכר המבוטח שלהם. בצד ההתחייבויות של חיסכון לטווח הארוך, משפיע בעיקר הנתון בנוגע לתוחלת החיים של המבוטחים. אם קרן פנסיה מתחייבת לקצבת פנסיה חודשית לכל חייהם, תוחלת החיים היא נתון משמעותי ביותר.
אך לא רק דמי התגמולים משפיעים על המאזן האקטוארי. אם ההנחה של קרן פנסיה היא לכמות של מקבלי אובדן כושר עבודה בשנה ובפועל הכמות הזאת שונה, אזי האיזון האקטוארי משתנה. אותו הדבר גם בדבר ההנחה של קרן הפנסיה בדבר מקרי מוות.